Mistr šéfkuchař radí: Tajemství dokonalého uspořádání nádobí v kuchyni

Uspořádání Nádobí V Kuchyni

Zóny v kuchyni

Když jsem nedávno řešil uspořádání kuchyně, podobně jako když řeším bobkovišeň pěstování v nádobách, zjistil jsem, že je klíčové mít všechno po ruce. Stejně jako bobkovišeň pěstování v nádobách vyžaduje promyšlený systém, i kuchyň potřebuje být rozdělená na 5 zón: zóna zásob, skladování, mytí, přípravy a vaření. V zóně skladování je to jako s bobkovišní pěstování v nádobách - všechno musí mít svoje místo. Do skříněk a zásuvek dávejte věci podle toho, jak často je používáte. Hrnce a pánve šoupněte blízko sporáku, nejlíp do hluboký zásuvky, kde na ně hezky uvidíte. Poklice? Ty šupněte taky do zásuvky, ideálně do nějakýho šikovnýho organizéru. Talíře a misky na denní používání dejte tam, kde na ně snadno dosáhnete. Příbory hoďte do zásuvky s přihrádkama, ať v tom nemáte bordel. Věci, co používáte jen občas, jako třeba dortový formy nebo sváteční porcelán, strčte nahoru do skříněk. A nezapomeňte využít stěnu - pověste si tam na háčky věci, co furt potřebujete, jako vařečky, naběračky nebo cedníky.

Využití prostoru

Efektivní uspořádání nádobí v kuchyni je klíčem k plynulému vaření a příjemnému prostředí. Základním principem je ukládat věci blízko místu jejich použití. Hrnce a pánve mějte po ruce u sporáku, zatímco talíře a příbory ukládejte blízko myčky nebo odkapávače. Využijte prostor naplno - instalujte závěsné systémy na hrnce, poličky na koření nebo organizéry do šuplíků. Nebojte se využít i prostor na stěnách, kam můžete umístit háčky na utěrky, magnetické lišty na nože nebo otevřené police na často používané hrníčky. Nezapomeňte na důkladné rozměření prostoru před nákupem úložných systémů, abyste maximálně využili každý centimetr.

Skladování talířů

Talíře patří mezi nejčastěji používané nádobí v kuchyni, proto je důležité jim najít vhodné a praktické úložné prostory. Existuje několik chytrých způsobů, jak talíře ve skříňkách uspořádat. Pokud máte dostatek místa, zvažte pořízení stojanu na talíře. Ten vám umožní skladovat talíře vertikálně, čímž ušetříte místo a zároveň je budete mít vždy po ruce. Další možností je využít policové děliče. Ty vám pomohou rozdělit polici na menší sekce a zabránit tak talířům v pohybu a případnému poškození. Prostorově úsporným řešením jsou také výsuvné zásuvky se speciálními přihrádkami na talíře. Ty vám umožní snadný přístup k talířům i v zadní části zásuvky. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte na to, že talíře by měly být vždy uloženy na suchém a čistém místě, aby se zabránilo jejich poškození a vzniku plísní.

uspořádání nádobí v kuchyni

Uspořádání nádobí v kuchyni: Porovnání metod

Metoda Úspora místa Příslušnost Náročnost implementace
Zásuvky s organizéry Vysoká Všechno nádobí pohromadě Střední (nutné pořídit organizéry)
Otevřené police Nízká Dekorativní nádobí, často používané předměty Nízká
Kombinace zásuvek a skříněk Střední Všestranné, umožňuje rozdělení dle typu nádobí Střední

Umístění hrnců

Stejně jako automatické krmítko pro ryby usnadňuje péči o vaše vodní mazlíčky, tak i chytré ukládání hrnců může zjednodušit život v kuchyni. Je fakt důležitý mít všechno po ruce a hezky to zakomponovat do designu. Jestli máte velkou kuchyň, určitě mrkněte na výsuvný organizéry do zásuvek - fungujou podobně dobře jako automatické krmítko pro ryby, prostě všechno máte hned při ruce. Když máte menší prostor, super řešení jsou závěsný systémy. Hrnce na háčkách nad ostrůvkem nebo na zdi vypadaj fakt stylově a ještě šetřej místo ve skříňkách. A nesmíme zapomenout na vnitřní stranu dvířek - tam se daj namontovat drátěný koše nebo poličky, třeba na pokličky. Je to podobně praktický jako automatické krmítko pro ryby - všechno má svoje místo a je to hned po ruce. Hlavně to celý musí bejt přehledný a snadno dostupný, že jo.

Organizace příborů

Pořádek v kuchyňských zásuvkách je snem snad každého z nás. Jedním z klíčových kroků k dosažení tohoto snu je správná organizace příborů. Už žádné bezhlavé hledání lžičky na dně přeplněné zásuvky! Existuje několik jednoduchých, ale účinných metod, jak na to.

Než se pustíte do samotného organizování, projděte si své příbory a zbavte se těch, které nepoužíváte, jsou poškozené nebo se vám jednoduše nelíbí. Nyní přichází na řadu výběr organizéru. Na trhu je nepřeberné množství variant – od jednoduchých plastových přihrádek až po sofistikované systémy s nastavitelnými přihrádkami. Vyberte si takový, který bude vyhovovat vašim potřebám a prostoru v zásuvce.

Při ukládání příborů do organizéru se řiďte vlastním komfortem. Doporučuje se seskupit je podle typu – lžíce k lžícím, vidličky k vidličkám, a tak dále. Udržujte v zásuvce pořádek a čistotu. Pravidelně organizér i příbory otírejte od prachu a drobků. S trochou úsilí a správným přístupem se vám podaří udržet vaše kuchyňské zásuvky uklizené a organizované.

uspořádání nádobí v kuchyni

Úložné boxy a koše

Praktickým pomocníkem pro organizaci nádobí v kuchyni jsou úložné boxy a koše. Pomohou vám roztřídit talíře, hrnky, misky a další kuchyňské náčiní do přehledných celků. Využijte je v zásuvkách, na policích i ve skříňkách. Pro lepší přehlednost zvolte průhledné boxy, nebo je opatřete štítky s popiskami. Koše se zase skvěle hodí na ukládání větších kusů nádobí, jako jsou hrnce nebo pánve. Důležité je vybrat si boxy a koše v takové velikosti, aby co nejlépe vyhovovaly vašim potřebám a prostoru, který máte v kuchyni k dispozici. Nebojte se experimentovat a hledat to nejoptimálnější uspořádání pro vaše nádobí. Dobře zorganizovaná kuchyně vám usnadní každodenní vaření a ušetří čas i nervy.

V kuchyni, stejně jako v životě, je krása v jednoduchosti. Nádobí, které používáte nejčastěji, by mělo být vždy po ruce, zatímco vzácné kousky si zaslouží své čestné místo ve vitríně.

Zdena Malá

Zavěšení náčiní

Zavěšení náčiní na zeď je praktický a estetický způsob, jak uvolnit místo v zásuvkách a na pracovní desce. Existuje mnoho typů závěsných systémů, od jednoduchých háčků a lišt po sofistikované magnetické držáky a závěsné police. Vyberte si systém, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a prostoru.

Před instalací systému si promyslete, jaké náčiní budete chtít zavěsit. Těžší předměty, jako jsou pánve nebo hrnce, vyžadují pevnější uchycení než lehčí nástroje, jako jsou vařečky nebo naběračky. Nezapomeňte na dostatečnou vzdálenost mezi jednotlivými kusy náčiní, abyste se k nim snadno dostali.

Zavěšení náčiní vám usnadní každodenní vaření a dodá vaší kuchyni moderní a organizovaný vzhled. Nebojte se experimentovat s různými systémy a uspořádáním, dokud nenajdete to pravé pro vás.

Pořádek v zásuvkách

Udržet si pořádek v kuchyňských zásuvkách může být někdy nadlidský úkol. Dobře to známe! Každý den vaříme, pečeme a pak zase uklízíme. Nádobí se ale množí a my nevíme, kam s ním. Existuje ale pár triků, jak si s tím poradit. Začněte důkladným tříděním. Opravdu potřebujete pět pánví na bramboráky? Nechte si jen to, co skutečně používáte, a zbytek darujte nebo prodejte. Zlatým pravidlem je uspořádat si nádobí podle frekvence použití. To, co používáte denně, mějte po ruce. Hrnce a pánve můžete zavěsit na háčky nad kuchyňskou linku. Do zásuvek pak uložte příbory, naběračky, vařečky a další nezbytnosti. Prostor v zásuvkách vám pomohou zorganizovat různé druhy organizérů. Seženete je v každém obchodě s domácími potřebami. Vyberte si takové, které budou vyhovovat vašim potřebám a velikosti vašich zásuvek.

uspořádání nádobí v kuchyni

Tipy pro malé kuchyně

V malých kuchyních je každý centimetr drahý, proto je důležité s ním nakládat chytře. Uspořádání nádobí může hrát klíčovou roli v optimalizaci prostoru. Nejdříve zhodnoťte, co skutečně denně používáte, a zbavte se nepotřebných kusů. Následně se zaměřte na vertikální ukládání. Pořiďte si do skříněk šikovné poličky, stojany na talíře nebo závěsné systémy na hrnky. Nádobí tak bude přehledně uspořádané a snadno dostupné. Nebojte se využít i prostor na stěnách. Magnetické lišty na nože, háčky na naběračky nebo závěsné koše na ovoce a zeleninu vám uvolní místo v zásuvkách a na pracovní desce. Pamatujte, že i v malé kuchyni se dá vařit s radostí, pokud je vše na svém místě.

Inspirace a nápady

Nechte se inspirovat chytrými a praktickými nápady pro uspořádání nádobí ve vaší kuchyni. Zlatým pravidlem je ukládat nádobí s ohledem na frekvenci jeho používání. To, co používáte denně, mějte vždy po ruce, ideálně v blízkosti myčky nebo dřezu. Hrnce a pánve uložte blízko sporáku, ať je máte hned při ruce. Využijte prostor na maximum – závěsné systémy, poličky uvnitř skříněk nebo organizéry do šuplíků vám pomohou udržet pořádek a zvětšit úložný prostor. Nebojte se experimentovat a najděte si systém, který vám bude nejlépe vyhovovat. Kreativitě se meze nekladou – staré šuplíky proměňte v originální poličky na zeď, zavařovací sklenice poslouží k uskladnění luštěnin a těstovin a na háčky zavěste hrníčky na kávu. Nezapomeňte, že i v kuchyni se dá uspořádat s vkusem a stylem.

Publikováno: 21. 11. 2024

Kategorie: domov